SEO uyumlu makale hazırlamak yalnızca organik ve nitelikli içerik ile mümkündür. Son derece nettir ki, sadece SEO ’ya uygun olsun diye içerik yazmak da web sitenize ziyaretçi kazandırmaz. Kullanıcıları sayfanızda tutabildiğiniz zamanı, yalnızca yazdıklarınızın kaliteli olmasıyla artırabilirsiniz. İçerik ne kadar organikse, Google sitenizi aynı ölçüde mükâfatlandıracaktır. Yazdıklarınızın organik ve kaliteli oluğuna inanıyorsanız, SEO kurallarına göre başlıklar ve bold kullanımı gibi durumlara önem vermeniz hem okurların sizi anlamasını kolaylaştıracak hem de Google’ın sitenizi üst sıralara taşımasına yardımcı olacaktır.
Yazı İçeriği
SEO Uyumlu Makale Hakkında Püf Noktalar
- SEO uyumlu makale yazmaksa amacınız, akademik, temiz bir dil kullanın. Kaliteli ve düzgün makale kurallarının, profesyonel tez yazım kurallarına benzer oluşundan daha doğal ne olabilir ki? Zaten araştırıldığında görülür ki; Google çalışanları da akademik dil kullanımını önemseyen insanlardır.
- Makale yazarken, ziyaretçisini düşünen her sayfa mutlaka başarıya ulaşır ancak çok iyi bir sayfa oluşturmuşsanız bile hedefiniz hemen birinci sıraya yerleşmek olmamalı çünkü bu mümkün olmayabilir. İçeriğin rank değerlendirmesi sayfanızın sıralamasını etkileyen bir diğer faktördür. Sayfanıza ziyaretçileri ulaştıkça, daha yukarılara çıkacaktır. Sabretmelisiniz çünkü bu süre bir yıla kadar bile uzayabilir.
- Makalenizi üst sıralara yerleştirmek için düzenli olarak makale yazmalı ve sitenize yüklemelisiniz.
- Yazdığınız makaleleri bilgisayarınızda biriktirip, sitenize toplu yükleme yapmayın. Google algoritmaları bunu doğal ve iyi bir iş olarak algılamayacaktır. Sayfanızı bitirdiğiniz anda sitenize yükleyin.
- Başlıkların hepsini büyük harf ile yazmak doğru değildir. Dil yazım kurallarına uygun hareket edin. Başlıklarda sadece ilk harf büyük gerisi küçük devam etmelidir. Ayrıca yazılarınızı, yazı dilimizi oluşturan standart Türkçe ve İstanbul ağzı ile yazın. Örneğin;
“Yapıcam”, “Edicem” değil de, “Yapacağım”, “Edeceğim” yazmalısınız.
- Yaşadığınız bölgenin ağız özelliklerini karıştırmamalı, TDK’nin kurallarına uygun makale yazmalısınız. Fiili olmayan cümleler kurmamalısınız ve tüm cümlelerinizde içinde özne, nesne, sıfat ve sonda fiil içermelidir.
- Makalenizdeki anahtar kelime sayısı oldukça önemlidir. Olması gereken anahtar kelime oranı yaklaşık %7 gibidir. Bu oran yazı madenciliğinden alınmıştır. SEO uyumlu makalelerde bu orandan yüksek anahtar kelime kullanmanız sayfanıza spam işlemi uygulanmasına neden olacaktır.
- Bir terimin anahtar kelime kabul edilmesi için sayfada ondan fazla tekrar eden kelime olmamalı. Bağlaçlar ve “bir”, “çok” gibi kelimelerde bu duruma dahildir, anahtar kelimeden fazla sayıda kullanılmamalıdırlar.
Eğer arama terim birkaç kelimeden oluşuyorsa içeriğinizde araya başka kelimelerin girmemesine özen gösterin. Çünkü bu arama sonuçlarına iyi yönde çok etki edecektir.
- Sayfalarınızdaki paragraflar 4-5 cümleden oluşturulmuş olmalıdır.
- Makalelerinizde, samimi hitap edişlerden ve küfürden uzak durun .
- Konu başlığının çizgisine yakın kalan makalelerin, okuyucularına katkısı daha çoktur.
- SEO uyumlu makalenin koşullarından bir başkası da, yazı yalnıza tek konu içermelidir. Sayfanın odak noktasının konunuz devam ettikçe değişmediğinden emin olmalısınız.
- Makalelerinizi anlatacağım yöntemle yazabilirsiniz. Baştaki paragrafta makale konunuzun kısa bir özetini çıkardıktan sonra, sayfayı içerikte geliştirin. En son kısımda ise sayfanın genel özetini çıkarıp sonuçlandırabilirsiniz.
SEO Uyumlu Makalenin Yapısal Özellikleri
SEO uyumlu makaleyi; linki, arama motoru tanımlamaları, alias’ı, gövde metni, site içi Linkleme, kaynak gösterme ve tanımlama alt başlıkları altında değerlendirelim.
Makale Linki
Anahtar kelimeleriniz hem linkte, hem başlıkta, hem tanımlama hem de makalenin birinci cümlesinde ve sonuncu paragrafında olsun. Makale başlığınızı 65 karakter civarında tutun. Linklerdeki karakter sayısını kısa tutun.
Makale Arama Motoru Tanımlamaları
Meta açıklaması (meta description) sayfaların özetini sağlayan HTML özelliğidir. Bu tanımlamanın en iyi sonuç için en az 150 en fazla 160 karakter arasında olması gerektiğini unutmayın.
Makale Link Aliası
Makale “alias” ında, yani linkte Türkçe karakter kullanmanın SEO kurallarının tersine Google sıralamasında herhangi bir sakıncasını gözlemlemedim. Hatta yararını gördüm.
Zannedersem bu sonucun sebebi, SEO analiz sitelerinin Türkçe analiz yapamayarak,UTF-8 karakter kodlamasını yok sayıp, İngilizce analiz yapıyor olması. Hatta sırf bu yüzden SEO analiz siteleri başlık ve açıklamalarda da yine yanlış sonuçlar verebiliyor. Örneğin bir harfi “%D5%DC” olarak algılamasından sebep, fazla karakter kullanımı şeklinde uyarı verebilen SEO analiz siteleri vardır.
Makale Gövde Metni
Google’ın tavsiyesi; SEO uyumlu olmasını istediğiniz makaleniz de H etiketleri kullanmalısınız. Bu yüzden şimdi de H etiketleri , <strong> ve <bold> etiketleri kullanımına değinelim.
Makalenizde yalnızca bir adet H1 etiketi olması, yani bir tane Başlık1 biçiminde başlık olması tavsiye ediliyor. Ama H2 Etiketi ve H3 Etiketleri hususunda tartışmalar sürüyor. Sıralama, zorunluluk ile alakalıdır. Sadece bir H1 etiketinizin bulunması zorunluluğu nettir. Sonrasında H2 etiketi ve H3, H4 etiketleri istenildiği gibi kullanılabilir.
Ama benim tavsiyem mutlaka 1 H1, 4-5 H2 etiketi kullanmanız yönünde olacaktır. H3 ve H4’lerin kullanımı ise makalenizin boyutuna kalmıştır.
En asit haliyle makale içi H etiketlerini yerleştirmek için tez yazım kurallarını kılavuz edinebilirsiniz, fakat tüm harfleri büyük harf olan başlık kullanımını göz ardı etmelisiniz.
Anahtar kelimeleriniz için ise <bold> ve <strong> etiketlerini kullanabilirsiniz. Cümlenizi vurgulamak istediğinizde de bu etiketlerden faydalanabilirsiniz. Fakat yine %5 ile %8 oranı kuralına uyarak kullanmalısınız.
Makale İçinde Site İçi Linkleme
Sayfalarınızda link kullanmanız ziyaretçilerinizi sitenizde gezinme zamanını artırır. Böylece, Google arama motorunda yukarılara çıkmanız açısından çok önemlidir.
Makale de Kaynak Gösterme ve Linkleme
Şimdi size deneyerek keşfettiğim başka bir özellikten bahsedeceğim. Bir içeriği başka bir yerden almışsanız hem ziyaretçi hem analiz programları için, hem iş ahlakı açısından hem de sitenizin tutarlılığını korumak sebebiyle artırdığından, makalelerinizin altına kaynak gösterme daha sonra bu kaynağa “nofollow” linki ile bağlantı kurmak yararlı bir harekettir.
Makale Yapısal Verisini Oluşturun
SEO uyumlu makale dendiğinde, artık “rich snippet” olarak bilinen yeni yapı oldukça önemli hale gelmiştir. Schema.org kaynaklıdır. Google bu veri işaretleme sistemini rank için önemsiz görse de indexleme de kolaylık sağladığını kabul etmiştir. Yani hedef SEO uyumlu makale yazmak ise bu rich snippet’lar Google’a içeriğinizi düzgün bir şekilde indeksletmenin önemli bir yoludur.
Makalede Etiket Kullanımı
Makalenin sonlarına doğru konulan etiketler (tag) ler ziyaretçileri sitenizde gezdirmekte etkilidir. Ama bu tagları Google’a indeksletmek iyi değildir. Bu taglar makale sahibi tarafından istediği sayıda oluşturulabildiği için, aslında sahte link gibidir. Etiketleriniz ya robot.txt dosyası ile indekslenmeli yada kullanılmamalıdır.
SEO Uyumlu Makale Yazmak ve SEO Kriterleri
Google, SEO uyumlu makale yazarken siteye ziyaretleri artıran en önemli etkenin, yazının kalitesinin ve orijinalliğinin her şeyden önemli olduğunu kesin bir dille anlatmıştır. Tüm SEO kuralları içerisinde organik ve kaliteli makale yazmaya her kuraldan daha çok önem verilmektedir. SEO kurallarına uygun içerik sizi yalnızca Google arama sayfasında yükseltmez. Kalabalık ve orijinal bir ziyaretçi topluluğuyla, diğer anahtar kelimeleriniz için de motor olacak bir kullanıcı kalabalığı getirir.