Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

Site URL’leri Hakkında SEO İpuçları

Turkiyenin-en-cok-ziyaret-edilen-20-web-sitesi

Birçok yazımızda SEO çalışmaları ile ilgili ipuçları, yapmanız veya yapmamanız gerekenlerden bahsetmiştik. Sıradaki yazımız site URL’leri hakkında. SEO’nun “site URL’si ile ne ilgisi var ya da getirisi ne?” gibi sorularınızı duyar gibiyiz. Site URL’leri sitenin doğru indekslenmesi ve bundan kullanıcı trafiği konusunda üst seviye verim almak için gereklidir. Ancak unutmayın ki site URL’leri ile alakalı çalışma yapmak sitede teknik sorunları beraberinde getireceği gibi aksi durumda da SEO bakımından eksik olur. Dolayısı ile site URL çalışmalarını titiz bir şekilde gerçekleştirmek gerekir.

Anahtar Kelimeler Kullanın

Anahtar kelime kullanımın SEO çalışmalarında ne kadar önemli olduğunu bilmeniz gerekiyor. Benzeri durum URL yapılarında da geçerli. Bu sayede hem kullanıcının siteye erişimi kolaylaşacak hem de site indekslemesi doğru bir şekilde olacaktır.

Örneğin her türlü telefon aksesuarı satan bir E-ticaret siteniz var ve kablosuz kulaklık satışı yapıyorsunuz. Bunun için en doğru örnek;

http://sirket.com/urun-kategori/kablosuz-kulaklık/

 şeklinde olacaktır. Böylece sayfanın doğru bir şekilde indekslenmesine de yardımcı olursunuz.

Anlaşılır ve Okunabilir Bir Yapı Oluşturun

URL yapınızın anlaşılır ve okunaklı olması önemlidir. Kimi zaman URL’ler karmaşık rakam ve karakterlerden oluşabiliyor. Bu durum URL yapınıza zarar veren bir durum olmakla beraber kullanıcı için göz yorucu bir durum. Ancak belirtmemiz gereken başka bir durum var ki o da URL’nin sonunda bulunan UTM takip kodları. Sayfanın temel yapısıyla alakası olmadığından bu kodları konu dışı bırakıyoruz. Burada önemli olan sayfanın temel URL adresinin, anlamlı ve kolay bir şekilde okunabilen bir yapı da olmasıdır.

http://sirket.com/urun-kategori/kablosuz-kulaklık/

şeklinde bir URL yapısı kullanmanız anahtar kelime bakımından doğru tercih olmakla beraber okunaklı ve anlaşılır olmasıyla da kullanıcı zihninde iyi bir yer edinecektir.

Tekrar Eden Kelime Gruplarını Kullanmayın

SEO uyumlu makalelerinizde devamlı anahtar kelime spamı yapmak doğru değildir. Bu durum URL yapısında da aynı şekildedir. Örneğin;

http://sirket.com/telefon/akilli-telefon/huawei-mate-30-akilli-telefon/

gibi bir yapıda kullanmak doğru değildir. Çünkü telefon ve akıllı telefon şeklinde gruplandırma yaparken tekrar eden kelimeler kullanılmıştır. Bu duruma dikkat etmeniz ve tekrarın yapılmamasına özen göstermeniz gerekir.

Rastgele Üretilen URL’lerin Sayısını Azaltın

Siteler üzerinde her sayfa oluşturduğunuzda alt yapınız olarak sayfaya uygun bir jenerik URL yapısı belirler. Ancak altyapınız doğru belirlenmediğinde veya kullanılmadığında anlamsız URL link yapıları meydana gelir. Örneğin;

http://sirket.com/kat/?yazi=1021

şeklindeki jenerik yapılar, sayfanın değerini olumsuz bir şekilde etkilediği gibi, sayfa içeriği ile ilgili herhangi bir detayı da sunmamaktadır. Bu sebeple de yeni bir sayfa oluştururken, jenerik URL yapılarından kaçınmanız ve manuel olarak bu yapıları düzenlemeniz gerekir.

Aynı İçeriğe Yönlenen Birden Fazla Sayfa Varsa Canonical ya da Yönlendirme İşlemini Yapın

Kelime tekrarından kaçınmamız gerektiğini yazımız dahilinde belirtmiştik. Ancak aynı ya da benzer sayfalara yönelen URL bulunduğunda kopya gibi gözükmemesi için Canonical özelliğini kullanabiliriz. Bu arama motorları tarafından sayfaların birer kopya değil de sayfa uzantısı şeklinde anlaşılmasını sağlar.

Bu yöntemin yanı sıra 301 kalıcı yönlendirme de kullanmak mevcut. Özellikle de kopya sayfalardan kurtulmak istiyorsanız bu yöntem daha etkilidir. Ancak bu sayfaları kaldırmak yerine farklı şekillerde farklı kullanıcılara göstermek gibi bir amacınız varsa Canonical yöntemi kullanabilirsiniz.

URL’lerinizi Çok Uzun Tutmayın

Yapısal olarak URL uzunluğu ortalama 50 ila 60 karakter arası olmalıdır. Bu durumda esneklik olabileceği gibi 100 karakterden sonrası URL için çok uzun ve gözden geçirilmesi gereken bir yapıdır. Bu kadar uzun URL kullanmak yanlış durumlara sebebiyet verebilir.

Mümkün Oldukça Sayfa Başlığı ile URL’yi Benzer Yapın

Sayfa başlık olarak kullandığımız “h1” etiketli yazılar ile site URL’leri birbirine benzer olması iyi bir etken olabilir. Ancak sayfanızda uzun başlıklara yer veriyorsanız bu başlıkları benzer kısa varyasyonlar kullanarak değiştirmenizde mümkün. Örneğin;

Sayfa başlığı: “iPhone 8’in pil ömrünü artırmanızı sağlayacak ipuçları”

SSayfa URL yapısı: http://sirket.com/blog/iphone-8-pil-omru-artirma/

Burada bazı ekleri ve kelimeleri çıkararak benzer varyasyonlu oluşturulmuş bir URL örneği verdik.

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA