Sosyal medya pazarlama, ilk olarak yayıncılıkla başlamıştır. İşletme sahipleri, sitelerinde satış oluşturmak için sosyal medyalarında paylaşıyorlardı. İlerleyen zamanlarda sosyal medya, içerik yayıncılığını aşarak ilerleme kat etti.
Sosyal Medya Pazarlama, satışlarınızı, sitenizin artışında önemli olan hedef kitle ile bağ oluşturmak adına sosyal platformların kullanılmasıdır. Sosyal medya pazarlamada iyi olan içerikleri paylaşmayı, siteyi takip eden kişileri dinlemenizi onlarla iletişim kurmanızı sağlamayı ve sonuçları gözlemlemenizi sağlar.
İşletmeler sosyal medyayı birçok alanda kullanmakta. Bunlar arasında sayacağımız kullanım alanları kişilerin marka hakkında düşünceleri ile ilgilenen işletmeler, sosyal medyada bunu gözlemler ve ilgili olan kısma sosyal medya dinlemeden cevap verir. Sosyal medya katılımı ve satışlarla ilgili durumu gözlemleyen analiz araçları olarak sosyal medya analizi yapar. Geniş kitlelere seslenmek isteyen şirketler sosyal medya reklamcılığından markasını yayabilir. Sosyal medya pazarlığı bundan dolayı şirketler için gözde bir performans aracıdır.
Sosyal medyada en çok kullanılan terimler şöyledir;
İçerik: Sosyal medyada paylaşılan her türlü yazılı, videolu ve resimli şeyler bir içerik sayılır.
Htag: Hashtag, paylaştığınız içeriğin bir etiketi diyebiliriz. Paylaştığınız içeriğin aynı içerik ile ilgilenen kişilerin daha hızlı şekilde görmesini sağlayabilirsiniz. Sembolü “#” ve yazacağınız kelimeyle birleştirerek yazmalısınız.
Etkileşim: İçeriğin birçok kişi ile paylaşma ve beğenisi kazanmaktır.
Hedef Kitle: İçeriğinizi sunmak istediğiniz insan topluluğu.
Takipçi: Gönderilerinizi gören abone kişiler.
Sıklık: Hedef kitlenizin ortalama olarak ne kadar gösterdiğini ifade eden reklam terimi.
Gösterim: Paylaştığınız içeriğin kullanıcılar tarafından ne kadar çok izlendiğini ölçen sosyal medya platform terimi. Birden çok izlenme yapan kişi varsa izleme sayısı eklenerek dahil edilir.
Erişim: Paylaşımlarınızın kaç kişi tarafından görüldüğünü belirten sosyal medya terimi.
Trafik: Sayfayı ziyaret eden kişilerin azlığı veya çokluğudur.
Sosyal Medya Pazarlamada temel etmenler;
• Hedefim ne ? : Marka bilinirliği, satıştan sonraki yardımlar, sitenizdeki yoğunluk vs.
• Hedef kitlem nedir? : Yaş, sektör, ortalama kazanç vs.
• Hedef kitlem hangi kanalları kullanıyor? : Daha çok kullanımı çok olan sosyal medya uygulamaları (Instagram, Facebook, Youtube vs)
Bunlardan sonra yapmanız gereken paylaşımlarınızda planlamadır. Planınızda düzenli olarak paylaşım yapmanızda fayda var. Bir sonraki ise takipçi ve katılım olmalı. İşletme büyütmek için sosyal medya takipçilerinizi sosyal medyanıza çekerek zamanla takipçi artacaktır ve bu markanız hakkında konuşmaların artacağı anlamına gelir.
Sosyal medya reklamcılığı, hedef kitleye ulaşmak için yapılan bir dijital ücretli pazarlama dalıdır. Sosyal medya reklamcılığı da temel olarak şu hususlardan oluşmakta;
1. Kampanyanın ana etmenlerini belirleme
2. Hedef kitle seçme
3. Reklam öğelerini hazırlama.
4. Sosyal medya platform seçimi.
5. Bütçe belirleme.
6. Kampanya yönetimi.
7. Analiz.