Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

Kullanıcı Deneyimi, Geri Bildirimlerle Nasıl İyileştirilir

Kullanıcı deneyimi artık web sitenizin kalitesi ve bilinirliği açısından oldukça önemli bir unsurdur. Web sitenize yapılan geri bilirimler sayesinde kullanıcı deneyiminin,  doğrudan olumlu yönden etkilediğini biliyor musunuz? İşletmeniz için geri bildirim almak müşterilerinizin beklentisini karşılamak ve müşterinizin ihtiyaçlarını bilmek başarılı olmanız için ihtiyacınız olan önemli bir adımdır. Müşterilerinden gelen olumlu veya olumsuz geri bildirimler oldukça değerlidir. Potansiyel müşterileriniz ile güçlü bir bağ kurarak onların memnun kalmasınız sağlayabilirsiniz. Müşteri odaklı çalıştığınız sürece onları ne kadar dikkate alırsanız web sitenizin gelişmesi ve büyümesi bir o kadar hızlı olur.

Kullanıcı Deneyimi (UX) Tasarımında Geri Bildirim

Ortaya çıkan karışıklığı ortan kaldırmak için kullanılır. Yapılan analizler sonucunda Kullanıcı Deneyimi (UX) tasarım kullanıcı odaklı ve en doğru içeriği sunan tasarımlardır. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları en doğru şekilde tanır ve onların istekleri üzerine geliştirmeler yaparsınız. Bu uygulama müşteri memnuniyetini arttırmanıza olanak tanır. Web sitenizde yaptığınız işitsel geri bildirimler her zaman etkili olmayabilir. Bilgisayarda ses açık değil ise bunu göz önüne olarak görsel bildirimlere yoğunlaşmamız gerekir. Görsel bildirimleri 3 alt başlıkta açıklayalım

Sinyal duyarlılığı

Web sitelerinde öğelerin tıklanabilir olup olmadığını düğmenin üzerine gelince görsel geri bildirimde bulunur. Bu kullanıcının düğme ile etkileşime girebileceğini belirterek düğmeye tıklanmasını sağlar. Mobil cihazlarda bu pek mümkün değildir.

Etkileşimi Artırma

Görsel efektler sayesinde kullanıcının dikkatini çekerek tıklamasına sağlarsınız. Bundan sonra hangi adımlar izlemesini gerektiğini görsel efektler sayesinde yönlendirebilirsiniz.

Yazı İçeriği

Sinyal Etkinliği

Geri bildirimler kullanıcıya bir şeylerin olup bittiğini haber etmek için kullanılır.

İnternet Sitesinde Geri Bildiriminin En Yaygın Örnekleri Nelerdir?

Web Sitelerinde en çok kullanılan geri bildirim örneklerine bakalım

Yükleme Göstergesi veya İlerleme Göstergesi

Kullanıcıya işlemin başladığını gösteren bildirim örneğidir. Bu işlem çok fazla uzun sürerse kullanıcın dikkatini çeker.

Etkileşimli Form Etiketleri

Etkileşimli Form Etiketleri kullanıcıya anında geri bilirim gönderir. Örneğin yanlış şifre girmenizde veya hatalı kullanıcı adınızı girmeniz gibi örneklerden geri bilirim alırsınız.

Fareyle Üzerine Gelme Efekti (Mouseover)

En yaygın kullanılan örneklerden bir tanesidir. Çoğu web sitesinde bu geçiş efektini görürsünüz. En önemli özelliği tıklanabilir olduğunu göstermesidir. Kullanıcıya yardım sağlamak ve dikkatini çekmek için bu tarz efektler kullanılmaktadır.

Uyarı Pencereleri / Popuplar

Geçici mesajlar için kullanılan bildirim türüdür. Genellikle düğmelerin üzerine gelindiği zaman bu efekti görürsünüz. Web sitesi tarafından gönderilen kısa süreli bildirimlerdir.

İçerik Haritası Gezintisi

Bu tarz formlar genelde kullanıcını yaptığı işlemin neresinde olduğunu bildirmek için kullanılır. Kullanıcının kaç adım sonra işleminin biteceğini gösteren bildirimlerdir.

UX’e Odaklanmalı Mıyız?

Kullanıcıları memnun etmek için önemli bir adımdır. Kullanıcının yaptığı işlemde ne kadar süre bekleyeceğini gidermeye yardımcı olur. Bu süreyi ne kadar kısa tutarsanız sizin için o kadar iyi olur. Geri bildirimin kullanıcı deneyimi için ne kadar önemli olduğunu açıklamış olduk.

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA