CDN Nedir?, içerik dağıtım ağı olarak da adlandırılan, internet kullanımının işlevsel hale getirilmesi için kullanılan en önemli yazılım alt yapılarından biridir. Herhangi bir web sitesi içerisinde bulunan içeriklerin son kullanıcıya en düşük ağ ve işlem gecikmesiyle ulaştırılması amacıyla farklı coğrafya bölgelerde konumlandırılmış olan sunucu kümesi olarak iletimi mümkündür.
Bir başka ifadeyle ise CDN, web sitesi dahilinde bulunan statik içeriklerin tamamının, kullanıcı tarafında en yakın sunucu üzerinden iletilmesini sağlamaktır. Bu noktada web sitesinin açılış hızını artıran dağıtım sunucularından meydana gelen ağ olarak da tanımlanabilir. Günümüz çerçevesinde geniş hacme sahip olan haber sitesi ya da e-ticaret platformlarının büyük bir kısmı CDN kullanarak sayfa açılma süresini azaltmaktadır.
Dünya genelinde birden fazla sunucu aracılığı ile kullanıcılar tarfaından yanşanabilecek olası ağ gecikmelerinin en aza indirilmesi için CDN hizmeti kullanılmaktadır. Bununla birlikte dağıtık durumdaki sunucuları, web sitelerindeki veri merkezinin sıkışık olmasını da engellemektedir. Peki genell olarak CDN ne işe yarar? CDN çalışma mantığı nasıldır? Yazımızın devamında bu bilgileri kolaylıkla bulabilirsiniz.
Yazı İçeriği
CDN Ne İşe Yarar
CDN nedir? CDN hizmeti, sitelerin yükleme sürelerinin kısaltılmasında etkili bir rol oynamaktadır. Birçok optimizasyon işleminin yanı sıra, içeriğin bir CDN formatına çevrileren web sitesi kullanıcısına yakın konumda paylaştırılması ve kullanıcıların yükleme sürelerinin daha kısa zamanlar içerisinde gerçekleştirilmesi tamamen CDN hizmetiyle alakalı bir durumdur. Site kullanıcılarının yavaş veri yükleme belirtileri durumunda bir sekmeyi bütünüyle kapatacakken, bir CDN durumu buna karşı çıkabilir. Bunun yanı sıra CDN yapıları insanların web sitelerinde kaldıkları süreyi de iyileştirmektedir. Bir web sitesi ne kadar hızlı çalışıyorsa daha fazla kullanıcı ilgili web sitesinde daha uzun süreler boyunca kalabilir.
Bazı CDN’ler kötü yapılandırılabilirler. Web sitelerinin DDOS saldırıları gibi çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalma durumları da olabilir. Bu gibi durumlarda CDN yapıları bilgisayarları koruma altına alacaktır. Web barındırma sınucusunun görmesi gereke veri kapsamını azaltan CDN yapıları, barındırma maliyetlerini de azaltacaktır. Bant genişliği tüketimi de yine maliyetleri etkileyen durumlara arasındadır. Bundan kaynaklı olarak CDN’ler web site yöneticilerinin ekstra masraf yapmaması konusunda çeşitli avantajlar da sunmaktadır.
Güvenliğin daha da iyileştirilmesi için ilgili bilgisayar sisteminde CDN kullanılabilir. Güvenlik sertifikaları başta olmak üzere koruma birleşmeleri ve DDOS saldırılarını azaltma işlevleri de yine CDN tarafından gerçekleştirilmekte, güvenlik en iyi biçimde sağlanmaktadır.
Ayrıca yine web sunucuları arasında yaşanan trafik problemleri, donanımsal hatalar ve eylemler CDN yapıları tarafınca garanti altına alınacak olup bilgisayar performansı da artırılacaktır. Özellikle de bir e-ticaret sitesinin mutlaka sahip olması gereken trafik konusunu CDN en iyi biçimde ele alarak olası tüm tehlikelere karşı da sitelerin güvenliğini artıracaktır.
CDN Nasıl Çalışır
İnternet kullanımı dünyanın her yerinde yaygın olarak devam ettirilen bir süreçtir. Evlerinizden ya da ofislerinizden internete bağlanabilir, günlük rutin olarak da yine internet tercih edebilirsiniz. Arama motorları üzerinden arama yapıp adres çubuğuna ilgili web sitesinin adresini girdikten sonra sitelerde gezinti de yapabilirsiniz. Örnek olarak adres çubuğuna web adresini yazdıktan sonra enter tuşuna basıp beklemeye başlarsınız.
Öncelik olarak sizden çok uzak bir bölgede yer alan sunucudan ilgili görüntüleme isteğiniz karşılanmaktadır. Enformasyon yığını bu noktada ana sunucu ile internet protokolüne bağlamış olduğunuz cihaz arasında dağıtılmaktadır. Erişim istekleri, sorgu işleminin gerçekleştirildiği cihazlara hangi ağ yakın ise onun tarafından kayıt işlemi gerçekleştirilmektedir. Veriler ilk olarak ön bellek üzerine alınır ve çoklu istekler için de hazır hale getirilir.
CDN konusu başta olmak üzere blog tarafımızdaki diğer tüm içerikleri okumak ve bilgi sahibi olmak için tpkmedya internet platformumuzu takip edebilir ve hizmetlerimizden yararlanmak için de 0551 123 93 31 numaradan bize ulaşabilirsiniz.