Yazı İçeriği
Tüketici Kanununda Değişiklikler ve E-Ticaret
Elektronik ortamda mal/hizmet alışverişlerimizi düzenleyen e-ticaret, tüketicilerin en fazla mağdur olabildiği ticaret şeklidir. Bu sebeple tüketiciler ile satıcıların ilişkilerinin düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir. Mevcut Tüketici Kanununa göre e-ticaret siteleri(hizmet sağlayıcılar), birçok metni ve birçok bilgiyi sitelerinde bulundurmak zorundadırlar.
Nisan ayının başında ise Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da önemli değişiklikler gerçekleştirildi.
Değişiklikler Trendyol, N11, Hepsiburada gibi büyük e-ticaret sitelerini de kapsamakta ve önemli değişiklikler içermektedir.
Tüketici Kanunu’nda E-Ticaret Sitelerini İlgilendiren Değişiklikler
Değişiklikleri maddeler halinde sıralar isek şu şekilde belirtebiliriz:
- Tüketici Kanunundaki yükümlülüklerin kapsamında artık “aracı hizmet sağlayıcılar” da girmiştir.
Değişiklikle, “tüketici ile satıcı ve sağlayıcının” kısmı “tüketici, satıcı ve sağlayıcı ile mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcının” şeklinde değiştirilmiştir.
Bundan sonra tüketici ve asıl satıcılar arasında e- ticaret yapılmasını sağlayacak siteler de, satıcılar gibi sorumlu olacaktır.
Yani her e-ticaret sitesinde olması gereken metinlerden “mesafeli sözleşme, ön bilgilendirme formu” gibi metinlerin denetiminden, hukuki uygunluğundan bu Siteler de sorumlu olacak ve hukuki süreçlerin yönetimini, ayıplı malların denetimi bu şirketler de gerçekleştirmek zorunda olacaklardır.
- Yeni Kanun’a göre, Trendyol, N11 gibi siteler, tüketicilerin haklarını kullanabilmelerini sağlamak için uygun elverişli sistemi kurmak ve iletişimleri, hak taleplerini doğru sağlatmak zorunda kalacaklardır.
- Yine aracı hizmet sağlayıcılar benzer şekilde, ön bilgilendirmenin yanlış/eksik yapılmasından, doğrulanmasından ve ispatından da hizmet sağlayıcılarla birlikte müteselsilen sorumluluklara sahip olacaklardır.
Yeni Ürün Kategorisi: Yenilenmiş Ürünler
Yeni Kanun’un 9. Maddesi ile, “yenilenmiş ürünler” ismi ile tanım yapılmıştır. Buna göre yenilenmiş ürün: “Donanım, yazılım veya fiziki özelliklerinde iyileştirme yapılarak tekrar satışa sunulan kullanılmış mallardır.”
Bu kapsamda yenilenmiş ürünlere satıcıların asgari 1 yıl garanti vermesi zorunluluğu doğmuştur. Yenilenmeler ile Bakanlık yetkili “yenilenme merkezleri” tarafından gerçekleştirilebilecektir. Yani yenilenme merkezleri, Bakanlıkça yetki belgesi alacaklardır.
Sonuç
Değişiklikten önce bir belirsizlik oluşturan, Trendyol gibi aracı hizmet sağlayıcıların sorumlulukları da belirlenmiş oldu.
Yazar: Av. Ali ERŞİN / Hukuk ve Bilişim Dergisi Genel Koordinatörü
Kaynakça
Yılmaz Seda, Erişim Adresi: https://aksan.av.tr/tr/blog/detail/1182#:~:text=01.04.2022%20tarihinde%20Resmî%20Gazete,sağlayıcılara%20yeni%20yükümlülükler%20getirilmiş%20oldu. (24.04.2022)
Çıngıl, Meltem, Av., Hukuk ve Bilişim Dergisi, Erişim Adresi: https://www.hukukvebilisimdergisi.com/e-ticaret-siteleri-ve-bulunmasi-gereken-hukuki-metinler/ (Erişim Tarihi: 24.04.2022)
Günday Merve Nur, Av., Hukuk ve Bilişim, Erişim Adresi: https://hukukvebilisim.org/e-ticaret-ve-tuketici-hukuku-uygulamalari/ (Erişim Tarihi: 24.04.2022)