WordPress kullanıcıları yaptıkları sitelerdeki ziyaretçilerden gelen mailleri görememesi ya da alamaması, gelen maillerin cevaplanamaması ve mail gönderememe gibi sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Yazının devamında WordPress Mail Gönderme Sorunu ve Çözümü nasıl yapılır adım adım inceleyebilirsiniz.
Yazı İçeriği
WordPress Mail Gönderme Sorunları
WordPress Mail Gönderme Sorunu ve Çözümü WordPress kullanıcılarının yönetim panelinde giden(gönderilen) ve gelen e-mailleri yönetebilmeleri için PHP posta eklentisini kullanmaktadırlar. Birçok firma hosting hizmeti sunarkan hatalı kodlamalar yapıyor ya da spamların önüne geçmek için e-mail işlemlerini(eklentilerini) devre dışı bırakmaktadır. Bu devre dışı bırakma durumundan kaynaklı da mail iletim ve alınımı engellenmektedir. Bu sorunun önüne geçmek için yapılması gereken aşağıda anlatılmaktadır.
Eğer e-mail alırken ya da gönderirken sorun yaşıyorsanız wordpress’te yönettiğiniz site üzerinde wordpress eklentisi “EASY WP SMTP” olacaktır. Bu eklentinin kurulumunu yapmanız gerekmektedir.
WordPress Easy WP SMTP Eklenti Kurulum ve Ayarı
- İlk adım olarak “EASY WP SMTP” eklentisini web sitenize kurunuz. Bu kurulum işlemi için “Yönetim Paneli > Eklentiler > Yeni Ekle” adımlarını gerçekleştiriniz. Karşınıza gelen ekranda arama butonuna “EASY WP SMTP” yazın ve karşınıza çıkan listeden ilk eklentiyi kurup etkinleştirin.
- Sonraki adım olarak EASY WP SMTP etkinleştirildikten sonra, eklenti ayarlarını yapabilmek için “Yönetim Paneli > EASY WP SMTP” adımlarından sonra Ayarlar kısmına giriniz.
From Email Address (Gönderen E-Posta Adresi)
- Ekranda SMTP Yapılandırma Ayarları sayfasını görecek ve From Email Address (Gönderen E-Posta Adresi) kısmına yazacağınız e-mail adresi ile kimden hangi e-mail gelmiş görebileceksiniz.
From Name (Gönderen Adı)
- Ekranda görünen From Name (Gönderen Adı) kısmına bir isim girmeniz gerekmektedir. Eğer isim belirtmezseniz otomatik olarak wordpress kullanıcı adınız atanır.
Reply-To Email Address (Yanıt E-Posta Adresi)
- Ekranda görünen diğer bir bölüm olan “Yanıt E-Posta Adresi”ni boş bırakmanız durumunda gelen maillerin kimden ya da hangi mail adresinden geldiğini görebilirsiniz.
BCC E-posta Adresi
- Kullanılan siteden gönderilen e-mailler BCC alanında kullanılacaktır. Bu yüzden bu alanı dikkati doldurmanız gerekir ve birden fazla e-mail adresi girebilirsiniz.
SMTP Host (SMTP sunucusu) – Type of Encryption (Şifreleme Türü)
- SMTP butonuna kullandığınız hosting firmanızın host adresini yazmanız gerekmektedir.
- Type of Encyption kısmını da “SLL” seçeneğini seçerek doldurmalısınız.
SMTP Port – SMTP Authentication (SMTP Kimlik Doğrulaması)
- SMTP Port alanı ise kullandığınız hosting firmanızın e-mail alt yapısında ki SMTP Port bilgisidir. E-mail gönderme işlemlerinin yapıldığı kısımdır.
- SMTP Kimlik Doğrulaması için de SMTP Authentication kısmında bulunan “YES” seçeneğini işaretlemelisiniz.
SMTP Username (SMTP kullanıcı adı)
- SMTP Username butonuna hangi e-mail alt yapısını kullanıyorsanız (Yandex, Yahoo gibi) o e-mail adresini buraya ekleyin.
SMTP Password (SMTP şifre)
- SMTP Password butonuna da Username kısmına yazmış olduğunuz e – mailin şifresini yazınız.
SMTP yapılandırma ayarları kısmındaki adımları tamamladıktan sonra değişiklikleri kayıt edip çıkabilirsiniz.
SMTP Ayarlarınızı Test Etme
E- mail almak ve gönderebilmek için yapmış olduğunuz ayarları ve “EASY WP SMTP “ eklentisinin hata verip vermediğini kontrol etmeniz gerekmektedir.
Yeniden eklentinin ayarlar kısmına girerek ve “Test Mail” butonuna tıklayarak giriş yapın.
To (Kime)
Açılan ekranda “To” kısmına gelerek e – mail adresi yazmanız gerekmektedir.
Subject (Konu)
Subject bölümüne gelerek konu başlığı yazmanız gerekmektedir. Test e-maili olacağından ötürü rastgele bir metin yazabilirsiniz.
Message (Mesaj)
Message bölümünde özellikle belirtmek istediğiniz mesajı yazmanız gerekir. Test e-maili olacağından ötürü rastgele bir metin yazabilirsiniz.
Send Test Email (Test e-postasını gönder)
To, subject ve message bölümlerini doldurduktan sonra send test mail butonuna tıklayınız ve eklenti gerçekleştirmiş olduğunuz ayarlar sonucunda bir e- mail gönderecektir. Eğer e-mail hatasız bir şekilde gönderilirse, başarılı bir işlem olduğuna dair ekranda bir mesaj görebileceksiniz
WordPress SMTP Sorunları
WordPress kullanıcılarının SMTP ayarlarını yapmış olmalarına rağmen aynı sorunlarla karşılaşıp en sık hata yaptıkları yer SMTP Host ya da bağlantı bilgisidir. Kullanmakta olduğunuz Hosting firmasında sizin kullanımınız için size sağlanan Host bilgisi ve bağlantı noktasını öğrenerek yeniden ayar yapmanız gerekmektedir.
Son olarak “Type of Encryption” yöntemini “SSL” olarak seçip onayladığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Eğer “SSL” seçip kaydetmenize rağmen hala hata almaya devam ediyorsanız hosting firmanız ile iletişim kurabilirsiniz.
Yandex, Gmail, Yahoo ve Outlook SMTP Bilgileri
Yandex SMTP Bilgileri için gerekli olan ayarlar şekilde olmalıdır. Bu ayarlar:
- SMTP Host: smtp.yandex.com
- SMTP Port: 465
- Encryption: SSL
Google SMTP Bilgileri için gerekli olan ayarlar şekilde olmalıdır. Bu ayarlar:
- SMTP Host: smtp.google.com
- SMTP Port: 465
- Encryption: SSL
Yahoo SMTP Bilgileri için gerekli olan ayarlar şekilde olmalıdır. Bu ayarlar:
- SMTP Host: smtp.mail.yahoo.com
- SMTP Port: 465
- Encryption: SSL
Outlook SMTP bilgileri için gerekli olan ayarlar şekilde olmalıdır. Bu ayarlar:
- SMTP Host: smtp-mail.outlook.com
- SMTP Port: 587
- Encryption: TLS
Özet
WordPress kullanıcılarının en çok karşılaştıkları sorunlardan biri olan mail gönderme sorunu ve çözümünü adım adım kolay bir şekilde nasıl yapıldığına değindik. Oldukça kolay işlemlerden meydana gelen bu süreci yavaş ve anlaşılır bir şekilde yaparak sorundan kurtulabilirsiniz. Kullanıcıların WordPress açık kaynak kodla hazırlanmış sitelerinde ziyaretçilerin maillerini görememe, gelen mailleri yanıtlayamama ve mail gönderme sorunlarına çözüm bulabilmeleri adına kullanıcılar için çözüm için gerekli işlemleri de yukarıdaki adımları takip ederek sorundan kurtulabilirsiniz. Yukarıda da bahsedilen bu adımları hatasız ve eksiksiz bir şekilde tamamlayarak Mail Gönderme Sorunundan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.