Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

Site içi SEO Nedir? Nasıl yapılır?

Web üzerinden yayın yapan bir siteniz var ve online insan trafiğini üzerinize çekmek istiyorsunuz. İyi bir site içi SEO planlaması ile bu isteğinizi gerçekleştirmek mümkün. Site içi SEO çalışması hakkında ufak bir özet geçmek gerekirse, sitenizi arama motoru kriterlerine uygun bir hale getirerek, sitenizin arama motorundaki sıralamasını etkiler. Bu sayede kullanıcı trafiğini sitenize çekmeniz sağlanır. Ayrıca E-Ticaret firmaları için bu durum doğru uygulandığında ekstra geri dönüş almayı sağlayabilir.

Site içi SEO hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayınız.

Site içi SEO nasıl yapılır?

Sitenin hızını düşüren ögeleri kaldırın.

Arama motorları için sitenin yüklenme hızı önemli bir rol oynuyor. Önceleri arama motorları her ne kadar sadece anahtar kelime kullanımına göre sıralama oluşturuyorsa da günümüzde böyle değil. Kullanıcı deneyimi de önemli bir etken olmuş durumda. Kullanıcının da dikkat ettiği etkenlerden biri sitenin hızlı olması.

Kullanıcılar site yüklenme hızı bakımından yavaş kalan siteleri bir daha kullanmak istemezler. Bu durum arama motorları tarafından fark edildiğinde sitenin yavaş olduğu tespit edilirse arama motoru tarafından alt sıralara itilir. Çünkü hiçbir arama motoru kullanıcıların kötü deneyim yaşatmak istemez.

Sayfa başlık ve alt başlıklarını doğru düzenleyin

Arama motorları sayfa indeksleme için bir tür bot kullanırlar. Bu botlar sayfaların ne ile ilgili olduğunu saptayarak buna göre bir sıralama oluştururlar. Bu yüzden sayfa başlıklarınızı doğru bir şekilde oluşturmalısınız.

Web sitenizdeki başlıklar “h1” etiketi ile başlamalıdır. “H1” etiketi sayfa başlığını temsil eder. Ayrıca sayfanızda sadece bir tane başlık olması gerektiğinden sadece bir tane “h1” etiketi olmalıdır. Yoksa arama motoru bu başlıkları doğru bir şekilde indeksleme de sorun yaşar.

Ancak harici alt başlıklar söz konusu olduğunda “h2, h3, h4,h5,h6” etiketlerini kullanabilirsiniz. Ancak bu etiketler de hiyerarşik bir biçimde kullanılmalıdır. Ne kadar kullanıldığının bir zararı yoktur.

Yukarıda bahsettiklerimiz haricinde bir de anahtar kelime kullanımı mevzumuz var. Seçtiğimiz anahtar kelimeler başlıklarımızda bulunması gerekir. Ancak sırf anahtar kelime kullanmak için saçma cümlelerden de olabildiğince kaçının.

Meta açıklamalarınızı doğru kurgulayın

Google arama sonuçlarında meta açıklamayı metninize uygun bir biçimde değiştirir. Ancak alternatif bir meta açıklama oluşturmakta fayda var. Tabi ki meta açıklamanızda da anahtar kelimelerinizin geçiyor olması gerek.

URL yapınızı anlamlı ve okunabilir kelimelerle oluşturun

Sitenizin URL açısından da anahtar kelime kullanımına dikkat etmeniz gerek. Rastgele oluşturulmuş URL yerine anahtar kelimeleriniz ile uyumlu bir URL oluşturmanız site içi SEO çalışmalarınızda faydalı olabilecek bir etkendir.

Örneğin:

www.siteadi.com/urunler/dizüstü-pc/lenovo-ideaped/

Şeklinde bir URL yapısı, sayfanın daha iyi indekslenmesini sağlayacaktır. Tabii ki UTM kullanımlarında bu URL’lerinin sonuna takip kodu eklenecektir; ancak temel URL’nizin anlamlı olması indekslenmede sitenize yardımcı olacaktır.

Görsel optimizasyonunu yapın

Site içi SEO çalışmaları bakımından görsel optimizasyonu yapmak bir hayli önemlidir. Arama motorunun belirlediği kriterler ışığında doğru görsel seçip, optimizasyon yaparak site içi kullanıcı trafiğinizi artırmanız mümkün.

Sitenize görsel yüklerken, görsel URL’sinde görselin içeriği ile ilgili anahtar kelimeleri kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra görselin dosya boyutunu da küçük tutmanız, yukarıda belirtiğimiz gibi sayfanın yüklenme hızını olumlu bir yönde etkileyerek kullanıcı deneyimini üst seviyede tutacaktır. Bunun yanı sıra görsel alt etiketlerini de oluşturarak, görselle ilgili indekslenebilir ve metin oluşturmanız faydalıdır.

Site içi yönlendirme bağlantılar koymayı unutmayın!

Site içi yönlendirme linkleri kullanıcıların siteniz içinde daha fazla vakit harcamasında büyük katkı sağlar. Bu da site üzerinde geçirilen süreyi ve kullanıcı başına ziyaret edilen sayfa oranını artıracaktır. Kullanıcıların siteniz üzerinde daha fazla vakit geçirmeleri de arama motorları tarafından sitenizin kullanıcılara değerli ve ilgili içerikler sunduğunuzu ve kullanıcı deneyiminizin iyi olduğunu gösterir.

Gerekli yerlerde anahtar kelimelerinizi kullanın ve yoğunluğu doğru ayarların

Anahtar kelime kullanımından birkaç maddede bahsetmiştik. Ancak önemli olduğunu varsayıp abartıya kaçmamak gerek. Google eskiye nazaran anahtar kelime spamlarına dikkat etmekte ve gereksiz kullanımları cezalandırmakta. Dolayısı ile anahtar kelime yoğunluğunu abartıya kaçmadan iyi ayarlamak gerek.

Sitenizi düzenli aralıklarla güncelleyin

Güncel siteler hem kullanıcılar tarafından daha çok tercih edildiğinden arama motorları daha üst sıralarda yer verir hem de arama motorları prensipleri gereği güncel bilgiyi sıralamada daha üst sıralarda bulundurur. Bundan dolayı sitenizin güncel bilgiler taşıdığına dikkat edin.

Bu yazımızda sizlere site içi SEO çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdik. Verdiğimiz bilgileri yararlı bulduysanız buradan diğer makalelerimizi inceleyebilirsiniz.

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA